Употребявани автомобили Audi RS2 за продажба в AutoScout24

Намери своето мечтано превозно средство

Оферти за вашето търсене

Оферти за вашето търсене

Audi RS2 от 1994 г. е първото спортно комби на пазара

С моделите Audi quattro и Audi 90, както и с купетата Audi S2, базираният в Инголщат производител на Audi предлага на пазара през 80-те години силно моторизирани и визуално модифицирани спортни версии на своите серийно произвеждани превозни средства, при които нареченото от производителя quattro задвижване на всички колела често принадлежи към основното оборудване. Със специалните модели и автомобилите със задвижване на всички колела дъщерната на VW компания през тези години полага усилия да промени имиджа на марката и Audi да бъде разпознаван като производител на спортни автомобили. Когато в четвъртата генерация на своята компактна класа Audi 80 представят в програмата си комбито, наречено Avant, инголщатците за първи път променят стратегията си от следваната дотогава за практично товарно комби. За развитието на по-мощни комбита на базата на серийните модели баварците си сътрудничат с производителя на спортни автомобили Porsche, който осигурява технически компоненти, като например спирачната система. Плодът на сътрудничеството е Audi RS2, произвеждан в малка серия през 1994 г. и 1995 г. С постиженията си на пътя Audi RS2 става първият представител на спортните комбита.


Специалната му позиция превръща RS2 в търсен йънгтаймер

Същевременно Audi RS2 установява традицията на спортните модели RS на Audi, които през следващите години се произвеждат в различни серии на модела като лимузина и комби, като всеки представя топ моделите в сериите. Специална характеристика на Audi RS2 е, че от този спортен модел са произведени по-малко от 3000 екземпляра до лятото на 1995 г. Поради специалната му позиция в програмата на производителя и ограниченото му производство днес RS2 е търсен йънгтаймер с голям потенциал да се превърне в класически автомобил със стабилна стойност. Това се затвърждава още повече поради факта, че Audi RS2 е произведен с изцяло поцинкована (и така с по-добра защита срещу ръжда) каросерия от Audi 80.


Характеристики на дизайна на Audi RS2

По външен вид RS2 се различава от традиционните комбита от серията Audi 80 по леко изпъкналите вежди, спортните гуми, страничните огледала, боядисани в тон с каросерията, и предна престилка с широки отвори за въздух за охлаждане на мощния двигател. Отзад вместо обикновени задни светлини дизайнерите разполагат по цялата ширина рефлекторна лайстна със светлинни елементи. Интериорът на Audi RS2 производителят аранжира със специално облицовани седалки и волан с три спици, допринасящи за спортния му вид. Друг характерен белег на RS2 са боядисаните в червено накладки с почерка на Porsche. Името на производителя от Цуфенхаузен се появява заедно с абревиатурата RS2 на задното и предното лого, което в модифицирана форма по-късно се превръща в отличителен белег на спортните модели Audi RS.


Audi RS2 има турбодвигател с 315 к. с.

За задвижване на RS2 производителят използва 2,2-литров двигател с турбокомпресор, който е модифициран от Porsche за употреба при спортните комбита. Този агрегат осигурява на Audi RS2 мощност до 232 kW (315 к.с.) и позволява на комбито да развива максимална скорост от над 260 км/ч. Спортното комби RS2 вдига стрелката от 0 до 100 км/ч за около 5,4 секунди. Всички модели RS2 излизат от серийно производство, оборудвани със задвижване на всички колела.